Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΦΙΣΑΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΦΙΣΑΣ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ & ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ Ε’ ΤΑΞΗ


Οι μαθητές της Ε΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κυμίνων, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για τον σχολικό εκφοβισμό και τη βία, φαινόμενα που παρατηρούνται στα σχολεία όλων των βαθμίδων και ως υπεύθυνη εκπαιδευτικός για τη σχολική μου μονάδα, αναλάβαμε δράσεις με τους μαθητές της Ε΄ τάξης.
Τη συγκεκριμένη δράση εντάξαμε στο πρόγραμμα της Αγωγής Υγείας με τον τίτλο
 «Όταν τα παιδιά εκφράζονται».
Παρακολουθήσαμε διάφορα βίντεο από τη σελίδα του Συνήγορου του Παιδιού σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό και τη βία (βλ. ΕΠΑΛ Φαρκαδόνας).
Συντάξαμε ένα ερωτηματολόγιο και μια επιστολή για όλους τους μαθητές και τους γονείς του σχολείου, προκειμένου να ενημερωθούν για τον σχολικό εκφοβισμό και στη συνέχεια  μοιράσαμε το ερωτηματολόγιο στους μαθητές των Γ', Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του σχολείου προκειμένου να το απαντήσουν ανώνυμα.
Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου έπονται στη συνέχεια.
Επιπλέον στο πλαίσιο των δράσεων για το σχολικό εκφοβισμό και τη βία δημιουργήσαμε μια ταινία μικρού μήκους όπου ανέλαβαν οι μαθητές να γράψουν το σενάριο, τους διαλόγους, έκαναν τα σκηνικά και τα κοστούμια καθώς τη σκηνοθεσία.
Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα κατασκευάσαμε καρτέλες για την πρόληψη της βίας και του σχολικού εκφοβισμού καθώς και άλλες καρτέλες σχετικές με τα δικαιώματα των παιδιών που τις αναρτήσαμε στους διαδρόμους του σχολείου.