Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

7ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ - "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ"

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης συμμετέχουν στον  7ο  Μαραθώνιο Ανάγνωσης που διοργανώνουν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Πρόκειται για ένα ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας με τη μορφή διαγωνισμού και στόχο την καλλιέργεια της φιλικής σχέσης των παιδιών με τη λογοτεχνία και εν τέλει την αγάπη τους για το βιβλίο, καθώς και τη γνωριμία τους με το έργο αξιόλογων συγγραφέων της παιδικής λογοτεχνίας.
Αποστολή: Διαβάζω Ιστορία από την αρχή και ανακαλύπτω μέσα από τα μάτια των ηρώων συναρπαστικές ιστορίες, ξεχασμένες και άλλες, γνώριμες μα τόσο διαφορετικές, πλεγμένες όλες τους σαν παραμύθι.

Στον φετινό Μαραθώνιο έχουν επιλεγεί βιβλία της πολυβραβευμένης Μαρίας Αγγελίδου, μέσω των οποίων η συγγραφέας αφηγείται ιστορίες μέσα από την Ιστορία. Οι μικροί μαραθωνοδρόμοι θα απολαύσουν ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο, παρέα με θεούς, ημίθεους, βασιλιάδες και αυτοκράτορες, ποιητές και φιλοσόφους, στρατηγούς και στρατηλάτες, και θα ανακαλύψουν την Ιστορία αλλιώς. Γιατί η Ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα, αλλά "αυτό που μας βοηθάει να γνωρίσουμε, ν' αγαπήσουμε, να αντέξουμε τη ζωή και τον κόσμο".  

Τα παιδιά της Γ' δημοτικού διαβάζουν βιβλία με θέμα τη Μυθολογία, από τη σειρά "Μυθολογικά Παραμύθια" και τη σειρά ιστορικών παραμυθιών:
1. Οι Στυμφαλίδες Όρνιθες
2. Το Λιοντάρι της Νεμέας
3. Ιστορίες που τις Είπε η Πέτρα


Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λογοτεχνίας για να παρουσιαστεί και να συζητηθεί ένα βιβλίο στη σχολική ομάδα. Υποστηρίζει και ενισχύει το πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας των μαθητών εξυπηρετώντας τους στόχους του. Το πρόγραμμα του Μαραθωνίου δεν περιορίζεται μόνο στην ανάγνωση, αλλά δίνει αφορμή και κίνητρο στον δάσκαλο να εργαστεί με την ομάδα του διαθεματικά, να καθοδηγήσει τα παιδιά να εξετάσουν το θέμα από πολλές πλευρές, να ερευνήσουν, να μοιραστούν και να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις, να αναπτύξουν διάλογο με στόχο να γίνουν ενεργητικοί αναγνώστες. Επιπλέον, δίνει την ευκαιρία στον μαθητή να οξύνει την κριτική του σκέψη, να προβληματιστεί πάνω σε σύγχρονα κοινωνικά θέματα, να ασχοληθεί με επίκαιρα ζητήματα του τόπου του και του κόσμου, να βελτιώσει τη γλωσσική του έκφραση, να ενισχύσει την ικανότητά του να κατανοεί κείμενα, να υιοθετήσει υγιείς στάσεις και συμπεριφορές.