Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Εκδήλωση για τα 100 Χρόνια της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κυμίνων

Την Παρασκευή 9.11.12 ολοκληρώθηκε το αφιέρωμα του σχολείου μας για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον Τουρκικό ζυγό. Από τις αρχές του σχολικού έτους 2012-13 όλοι οι εκπαιδευτικοί με τις τάξεις τους, αξιοποιώντας τις διδακτικές ώρες για την ευέλικτη διαχείριση του χρόνου και τις ώρες για Τοπική Ιστορία ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό πραγματοποιώντας τις αποφάσεις της πρώτης συνεδρίασης του Συλλόγου Διδασκόντων, έτσι όπως διατυπώθηκαν στο βιβλίο πράξεων του Συλλόγου Διδασκόντων.
Οι μαθητές/τριες ανέτρεξαν στις πηγές της ιστορίας, άκουσαν  μνήμες και θύμισες από τους παππούδες, έκαναν χειροτεχνίες, επισκέφτηκαν το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα του Ν. Θεσσαλονίκης και τέλος, η Ε’ και Στ’ τάξεις προετοίμασαν την εκδήλωση αυτή.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από τη διευθύντρια του σχολείου κ. Παναγιώτα Παπαγεωργίου με την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευτικών Αναστασόπουλο Εμμανουήλ, Γαρίτση Ιωάννη και Μιχοπούλου Πολυξένη.
Η χορωδία τραγούδησε τα τραγούδια: Η Γη των Μακεδόνων, Μακεδονία, Ο Διγενής, Περνάει ο Στρατός, Η Ελλάδα Ποτέ Δεν Πεθαίνει.
Ο κ. Αναστασόπουλος Εμμανουήλ με τον κ. Γαρίτση Ιωάννη έκαναν την ιστορική αναδρομή που ήταν εμπεριστατωμένη και ζωντάνεψε τις μέρες εκείνες (προσθέτουμε το power point).
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν:
Εκπροσωπώντας το Δήμο Δέλτα, απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Μυλώσης Νικόλαος
Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Αξιού κ. Κουκουρίκης Κωνσταντίνος
Εκ μέρους της Εκκλησίας ο Πατήρ Θωμάς
Η Διευθύντρια του ΓΕΛ Αξιού κ. Μαρκούδη Ρίτα και
Μεγάλος αριθμός γονέων και παππούδων των μαθητών και μαθητριών του σχολείου.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρώην Λυκειάρχης κ. Σταμάτης Κωνσταντίνος, ο οποίος μας εξιστόρησε με αμεσότητα και γλαφυρότητα βήμα-βήμα όλα τα συμβάντα και παραλειπόμενα των ημερών πριν τη θριαμβευτική είσοδο του ελληνικού στρατού στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το ιδιαίτερο της ομιλίας του ήταν η παράθεση γεγονότων που έλαβαν χώρα στην περιοχή του Αξιού που περνά από τα Κύμινα και τη Χαλάστρα. Η ανυπαρξία γεφυρών έκανε τους ντόπιους να δραστηριοποιηθούν και με δύναμη ψυχής να βοηθήσουν στο δύσκολο έργο της σύνδεσης με γέφυρα του ποταμού Αξιού ώστε να περάσει ο στρατός και τα πολεμοφόδια. Κάτω από τις διαταγές του Νταλιγκάρου, που έγινε «βασιλιάς» για 48 ώρες, δέθηκαν οι πλάβες και πάνω τους καρφώθηκαν πόρτες, πατζούρια και ό, τι ξύλινο προσφέρθηκε από τα σπίτια των κατοίκων των χωριών μας.
Συγκινητικές στιγμές φώτισαν τα πρόσωπα όλων μας γιατί η ιστορία ξεδιπλωνόταν μπροστά μας και μας έκανε να ριγούμε από ενθουσιασμό και περηφάνια.

Τα κορίτσια της Στ’ τάξης με την καθοδήγηση της γυμνάστριας κ. Μιχοπούλου Πολυξένης δραματοποίησαν και χόρεψαν με καμάρι το τραγούδι Μακεδονία. Και η εκδήλωση συνεχίστηκε με μακεδονικούς χορούς από τις λυγερές μαθήτριες ενώ πίσω τους στην οθόνη προβολής κυμάτιζε περήφανα η ελληνική σημαία που εδώ και 100 χρόνια σκεπάζει και προστατεύει τη Μακεδονία.
Για να δείτε το project και τις φωτογραφίες της εκδήλωσης κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ