Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου φέραμε στην τάξη μας την παράδοση και τη θρησκεία! Στα πλαίσια των Εικαστικών,  του μαθήματος των Θρησκευτικών αλλά και της Γλώσσας (κατανόηση και εφαρμογή οδηγιών- συνταγής) ζυμώσαμε την Κυρά- Σαρακοστή και υποδεχτήκαμε την σαρακοστιανή Νηστεία.
Η Κυρά Σαρακοστή είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα της Ελληνικής κοινωνίας που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα. Αποτελεί ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για την περίοδο της Σαρακοστής ενώ ολόκληρη η παρουσία της Κυράς Σαρακοστής συμβολίζει τη νηστεία και την κατάνυξη των ημερών.
Έτσι, επειδή παλιά δεν είχαν τα σημερινά ημερολόγια για να μετρούν το πέρασμα της νηστείας, έφτιαχναν από ζυμάρι την κυρά –Σαρακοστή σαν μια καλόγρια. Δεν της έβαζαν στόμα γιατί αντιπροσώπευε τη νηστεία. Τα χέρια της ήταν σταυρωμένα από τις πολλές προσευχές. Και είχε εφτά πόδια, ένα για κάθε βδομάδα της Σαρακοστής. Με το ψαλίδι κόβανε την κυρά Σαρακοστή και την κρεμούσαν στον τοίχο. Κάθε Σάββατο της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι το κόβανε το Μεγάλο Σάββατο και το βάζανε μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε πίστευαν πως θα ήταν καλότυχος. Αλλού την έκαναν και πάνινη την “κυρά Σαρακοστή” τους και τη γέμιζαν με πούπουλα.

 ΥΛΙΚΑ

3 κούπες αλεύρι
1 κούπα αλάτι
1 κούπα νερό
όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
Βάζουμε τα υλικά για το ζυμάρι σε ένα λεκανάκι και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική και ωραία ζύμη.
Πλάθουμε την Κυρά Σαρακοστή με το ζυμάρι φτιάχνοντας το σώμα, τη φούστα, το πρόσωπο, τα πόδια της, τη διακοσμούμε με όσπρια, ρύζι και ζυμαρικά και τη βάζουμε σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά.  Μας ενδιαφέρει να στεγνώσει και όχι να «ψηθεί».

Προσοχή! Δεν τρώγεται!


Καλή Σαρακοστή από την Γ΄τάξη!