Κυριακή 21 Μαρτίου 2021


Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο.

 Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για Εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών/τριών, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (schoolbullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

«Το παπί που δεν είχε τι να πει» (Τσορώνη-Γεωργιάδη)

«Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε» (Μεταίχμιο)

«Ο νταής του σχολικού» (Ρουσάκη)

«Η Φάρμα του Διαδικτύου»

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΒΙΒΛΙΑ:

Ο Σίφης το ποντίκι και το Διαδίκτυο (Κάρμεν Ρουγγέρη)

Ο @Παπάκης Ντετέκτιβ!

Ο Διάσημος φίλος του @Παπάκη

Η Μεγάλη απόφαση του @Παπάκη

http://users.sch.gr/christinakis/superedu/2019/02/14/stirizome-sta-podia-mou/

 

ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ

Στην ιστοσελίδα https://saferinternet4kids.gr/βίντεο/

 

Για Διαδικτυακό Εκφοβισμό:

Διαδικτυακό σεμινάριο για το cyberbullying (διαδικτυακός εκφοβισμός)

Ασφάλεια στο διαδίκτυο Facebook Κοκκινοσκουφίτσα 1

Ασφάλεια στο διαδίκτυο Facebook Κοκκινοσκουφίτσα 2

Ασφάλεια στο διαδίκτυο Facebook Κοκκινοσκουφίτσα 3

Τηλεοπτικό σποτ για το CyberBullying από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

 Όλοι οι άνθρωποι έχουν μέσα τους το καλό και το κακό.

Θέλει μεγάλη προσπάθεια για να διώξεις τον κακό σου εαυτό και να κρατήσεις τον καλό σου εαυτό.

Αξίζει όμως τον κόπο, γιατί όλοι οι άνθρωποι, σε όλα τα μέρη της γης, θέλουν να ζήσουν σε ένα δίκαιο και όμορφο κόσμο.

Αυτό που δε θέλεις να σου κάνουν, μην τον κάνεις εσύ στους άλλους.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤ’ ΤΑΞΗΣ


ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤ’ ΤΑΞΗΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΦΩΤΕΙΝΗ, ΒΕΡΒΙΤΗ ΜΑΡΙΑ, ΚΑΡΑΛΗ ΘΕΡΑ, ΠΑΤΣΟΥΡΗ ΝΑΝΤΙΑ, ΣΑΠΝΑΡΑ ΔΗΜΗΤΡΗ, ΣΙΑΚΚΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ, ΤΣΕΚΡΕΛΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ

Δράση για τον σχολικό εκφοβισμό από το Τμήμα Ένταξης


Στα πλαίσια της 6η Μαρτίου, πανελλήνιας ημέρας κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, τα παιδιά της Δ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου που φοιτούν στο Τμήμα Ένταξης έκαναν την εξής δράση.

Αρχικά, η εκπαιδευτικός διάβασε την ιστορία «Ο Περπατούλης στη Χώρα των Ζουμ» του ΙΕΠ. Συγγραφέας της ιστορίας είναι η ΄ΈρηΠαπαμιχαλοπούλου και η Εικονογράφηση έγινε από την Χριστίνα Αβδίκου.

Στην ιστορία πρωταγωνιστής είναι ένα παιδί που αντί για ρόδες - που έχουν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη Ζουμ- έχει πόδια. Στην αρχή, το παιδί αντιμετωπίζεται αφιλόξενα και επιθετικά. Οι Ζουμάνθρωποι τον κοροϊδεύουν «περπατάρα», «ποδάρα» ή «άροδο» και φοβούνται μήπως κολλήσουν κάποια αρρώστια και χάσουν τις ρόδες τους. Επίσης, ο Περπατούλης δεν έχει πρόσβαση στο σχολείο, καθώς δεν μπορεί να πάει με τα πόδια, δεν υπάρχουν πεζοδρόμια παρά μόνο ράγες για τα παιδιά που έχουν ρόδες. Συγκινητική είναι η πράξη των φίλων του, καθώς αυτοί προσπαθούν να του φτιάξουν ρόδες με σκοπό να μπορεί να τσουλάει και να πηγαίνει στο σχολείο.

Η αρχική στάση των Ζουμανθρώπων έχει μια υπόνοια λεκτικής βίας, καθώς με τα επίθετα με τα οποία χαρακτηρίζουν τον Περπατούλη, όλο και μειώνεται η αυτοεκτίμηση του. Άρα, οι θύτες είναι οι Ζουμάνθρωποι και το θύμα ο Περπατούλης.

Με τη βοήθεια των παιδιών δημιουργήσαμε δύο αφίσες με τη μορφή κόμικ. Πιο αναλυτικά, χρησιμοποιήσαμε δυο εικόνες της ιστορίας και γράψαμε τα πιθανά λόγια ενός Ζουμανθρώπου προς τον Περπατούλη, τα οποία δείχνουν το παράδειγμα προς αποφυγή. Και από την άλλη εικόνα, γράψαμε τα λόγια των φίλων του, που τον αποδέχονται όπως είναι.

Κανένα παιδί δεν θα πρέπει να εκφοβίζεται. Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα και προχωράμε μαζί.

Αναστασοπούλου Αντωνία

Ειδική Παδαγωγός

Τμήμα Ένταξης

1ο Δημοτικό Σχολείο Κυμίνων